wtorek, 30 września 2014

Muszelki z bagażem na morzu czerwonym :)



Do wykonania tego pysznego dania potrzebne będą:
makaron muszelki
30 dkg mięsa mielonego
1 duża papryka
1 duża cebula
kartonik pomidorów krojonych
sól, cukier, pieprz, zioła prowansalskie
koncentrat pomidorowy

SOS:
Do garnka wrzucamy pomidory, łyżkę  koncentratu pomidorowego, przyprawiamy solą i ziołami.Aby przełamać kwasowość pomidorków dosypujemy 0,5 łyżeczki cukru. Doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy. Wyłączamy i przecieramy sos przez sito. Możemy zacząć gotować makaron.

FARSZ:
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso, paprykę i cebulę. Odrobinę solimy i ziołujemy :). Pod koniec smażenia dodajemy kilka łyżek wcześniej przygotowanego sosu i smażymy aby smaki się połączyły. Jeśli farsz jest za mało słony, za mało w nim przypraw przyprawiamy według uznania.

Gdy makaron się ugotuje a farsz przestygnie można zacząć upychać mięso w muszelki. Kładziemy do naczynia żaroodpornego, polewamy resztą sosu. Poypujemy serem żółtym i zapiekamy 20 min w temp. 220 stopni.
Danie przepyszne :) Brałam dokładkę za dokładką :) .
SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Mniam , zjadłabym oj zjadła :)
    Wyglądają bardzo apetycznie tylko talent kulinarny chyba mnie ogranicza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też byłam beztalenciem kulinarnym :) raz się odważyłam coś ugotować, wyszło i zaczęłam eksperymentować :)

      Usuń