środa, 24 września 2014

Obiadowo: Pęczak w towarzystwie papryki i pomidora


Pomysł na obiad z bloga Kruszynki  :)


papryka, pomidor, cebula , czosnek, pęczak, olej, 500 ml bulionu, papryka czerwona słodka,sól, pieprz
 Cebulę, pomidora (wcześniej sparzonego i obranego) i paprykę kroimy jak nam się podoba w paski, w kostkę, obojętnie :) i dusimy.

Pęczak gotujemy w następujący sposób:
Na patelni rozgrzewamy olej, wyciskamy czosnek, chwilę ale nie za długo podsmażamy. Wrzucamy 3/4 szklanki pęczaku,  i smażymy około 4 minuty. Po upływie tego czasu wlewamy szklankę bulionu, wsypujemy łyżeczkę papryki czerwonej słodkiej i czekamy aż kasza wchłonie cały płyn. Gdy to się stanie, wlewamy kolejną porcję bulionu. Pęczak gotujemy w ten sposób około 30 min, do miękkości. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z wcześniej przygotowanymi warzywami.
Smacznego :)


 Efekt końcowy:

3 komentarze:

  1. z konsystancji bardziej jak zupa tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, normalne drugie danie, zdjęcie sprzed odparowaniem :)

      Usuń
  2. Bardzo miło, że zrobiłaś i smakowało :) No i tym bardziej mile, że są zdjęcia i wszystko udokumentowane :D

    OdpowiedzUsuń