piątek, 19 września 2014

Obiadowo: pulpeciki w sosie pomidorowym































SKŁADNIKI:
300 gr mięsa mielonego z indyka
400 gr pomidory z puszki
jedna bulionetka KNORR
dwa jajka
dwa ząbki czosnku
jedna cebula
jedna bułka pszenna
dwie łyżki mąki
mleko do namoczenia bułki
cztery łyżki oleju


Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę namoczoną i nie do końca odciśniętą,  sól, pieprz. Następnie dobrze wymieszać i uformować niewielkie pulpety, opruszyć mąką lub bułką tartą i układać je na rozgrzany tłuszcz.
W garnku przesmażyć cebulę oraz czosnek. Dodać pomidory z puszki. Przemieszać i dodać o,5 l wrzącej wody razem z bulionetką. Zagotować. Gdy sos zacznie bulgotać przełożyć pulpety do garnka, zmniejszyć gaz i dusić 20 min. Aby sos nie był za bardzo kwaśny można dodać odrobinę cukru. Aby dodać mu kremowej konsystnecji dodać też można śmietanę. Moim zdaniem bez śmietany sos jest obłędny.

Pulpety mieliśmy na dwa dni. Pierwszego dnia jedliśmy z ziemniakami, na drugi z kaszą gryczaną. I z tym i z tym smakowały OBŁĘDNIE.
SMACZNEGO!!!!

1 komentarz:

  1. obowiązkowo do koteletów mielonych dodaję majeranek. uwielbiam to połączenie. a majeranek jest jedną z moich ulubionych przypraw :)

    OdpowiedzUsuń