Żółta soczewica spędziła w szafce bardzo dużo czasu.
W końcu postanowiłam coś z nią zrobić i stanęło właśnie na zupie.
Składniki:
szklanka żółtej soczewicy
pół żółtej papryki
czerwona cebula
biała część pora
kawałek cukinii
czosnek
sól, pieprz, tymianek, plasterek cytryny
łyżka oleju
1l wywaru warzywnego ale może być też mięsny
łyżka koncentratu pomidorowego
Paprykę, pora, cukinię , cebulę,czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy sól, pieprz,tymianek i łyżkę koncentratu , mieszamy i zostawiamy na patelni. Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie aby pozbyć się pyłków, zanieczyszczeń. Gotujemy ją ok.15 min, wlewamy wode tak aby była troszkę nad nią. Gdy się ugotuje wrzucamy ją i warzywa do wywaru, i gotujemy kilka minut. Zupa gotowa !!!! :)
Ślicznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuń