czwartek, 10 października 2013

Znowu ją zrobiłam :)






Wczorajsza rozmowa z mężem w łóżku:

ja: Co zrobić jutro na obiad ?Może łososia ?
mąż : Nie
ja: może makaron ze szpinakiem ?
Maż : Nie
Ja : to sam coś wymyśl !
mąż : Mam zrób gulasz z łopatki z kaszą jęczmienną .
Ja : Ok

Tak więc na gulasz potrzebujemy:
 łopatkę (ilość zależy od Was)
cebulę pokrojoną w piórka
szklankę kaszy jęczmiennej
szklankę wody
łyżeczkę: papryki słodkiej, majeranku, chilli, pieprzu u nas ziołowy,mąki, śmietany.
Liść laurowy, ziele angielskie
dwa ząbki czosnku
olej roślinny
sok z połówki cytryny

Mięso kroimy w kostkę , cebulę w piórka. Mięso przyprawiamy solą , pieprzem, papryką słodką, majerankiem i polewamy z sokiem cytryny. Odstawiamy żeby mięso poleżało z przyprawami. Szklimy cebulę i do garnka. Później smażymy mieso do zbrązowienia i do garnka. Zalewamy wodę, dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego , chilli według uznania. Udusimy do miękkości. Pod koniec gotowania także solimy, pieprzymy, paprykujemy :). Zagęszczamy sos łyżeczką śmietany z łyżeczką mąki uprzednio hartując płynem z gulaszu.
SMACZNEGO :)

Wracając do kaszy jest bardzo zdrowa. Zawiera witaminę B, poprawia kondycję włosów. Po jej zjedzeniu nie jesteśmy ociężali. Także z całego serca polecam jedzenie kaszy :). U mnie w kuchni od dzisiaj będą częściej gościć różnego rodzaju kasze.

4 komentarze:

  1. Jakoś nie mogę się przekonać do kaszy jęczmiennej ...
    Ale może, spróbuję :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. no prosze kuchareczko,bardzo to mi sie podoba -mama

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro trzasnę rodzinie gulasz z łopatki :D dzięki!

    OdpowiedzUsuń