czwartek, 13 marca 2014

Obiadowo : placek po zbójnicku




Dzisiaj kolejny przepis :)

Do tego dania potrzebujemy :
wieprzowinę, wołowinę lub jak w moim przypadku pierś z indyka (inne mięso nie nadawało się do zakupu w moim osiedlowym sklepie)
pieczarki
paprykę czerwoną
cebulę
przyprawy: papryka ostra , zioła prowansalskie, ziele angielskie, listek laurowy
sól, pieprz
ziemniaki
mąkę
śmietanę
olej
 Mięso kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski i przyprawiamy przyprawami, opruszamy mąką i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, Gdy się zrumieni przekładamy do garnka. Wlewamy półtora szklanki wody, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu i dusimy do miękkości. Pół godziny przed wyłączeniem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, czerwoną paprykę i pieczarki.Dusimy wszystko jeszcze z 30 min.  Sos zagęszczamy śmietaną( 3/4 szklanki lub mniej i 4 łyżki śmietany 18%).
Placki : ścieramy ziemniaki i cebulę, doprawiamy i smażymy duże placki na całą patelnię. 
Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. placki ziemniaczane bardzo lubię, ale nie cierpię trzeć ziemniaków. i najbardziej lubię takie, gdy ziemniak starty jest na grubych oczkach, a nie na paćkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi smakują w obu wersjach, choć mam czasem wrażenie że te z grubych oczek nie są dosmażone....

      Usuń
  2. Podobnie gotujemy w tym tygodniu ;) Wczoraj miałam placki ziemniaczane z sosem mięsno - warzywnym :)

    OdpowiedzUsuń